Terrasser och altaner

Terrasser och altaner är perfekta platser för mysiga familjekvällar, möten med vänner och till och med fester. De lyfter utemiljön på baksidan av villor, de bidrar till mysfaktorn och förlänger den yta man kan ta vara på genom att sudda gränserna mellan inomhus och utomhus. Sommartid är terrasser och altaner de mest populära platserna för stora och små att hänga på.

Terrasser kan byggas olika, i anslutning till villor eller fristående. De kan vara inglasade, delvis inglasade eller öppna. Terasser kan också byggas på pålar eller som en del av en byggnad, med räcke i glas eller stål m.m.

Det är viktigt att ha en tydlig bild av vad man vill ha och till vilket ändamål innan man sätter i gång med ett byggprojekt. Dessutom är det viktigt att bestämma sig om altanen eller terrassen ska byggas av proffs eller amatörer.

 

Var ska man ha sin altan eller terrass?

Mycket beror på syftet av denna tillbyggnad. Vissa älskar att se morgonsol medan de sitter på altanen och dricker sitt morgonkaffe. Andra tycker om att njuta av kvällssol och de vackra färgerna på himlen. Altaner och terrasser rekommenderas att bygga på den östra, den sydliga och den västra sidan. Sydläget passar bäst för de som älskar sol. Medan de som vill få ut det mesta av dagsljuset och förlänga dagen, väljer öst- eller västsidan. Man kan även bygga en terrass eller altan som omringar huset på två eller flera sidor, alternativt – bygga ett par altaner eller en terrass och en altan. Då kan man lätt förflytta sig från det ena stället till det andra beroende på vindar, solsken eller behovet av att få vara i fred.

LÄS OCKSÅ:
Högkvalitativa renoveringsarbeten i Alsterbo Helläskala >>

 

Byggprocessen

När man har bestämt sig var man vill ha sin terrass eller altan, så kan man börja tänka på material och dess kvalitet, samt tillbyggnadens hållbarhet. Det är mycket viktigt att veta om man vill ha ett tak över sin öppna altan eller om man hellre vill ha den inglasad. Det avgör vilka bärande balkar som kommer att behövas i tillbyggnaden och hur konstruktionsvikten kommer att fördelas och andra tekniska moment. Just detta beslut är speciellt viktigt för amatörer som rekommenderas att diskutera den planerade konstruktionen med byggspecialister, särskilt om det är första gången man påbörjar ett sådant projekt.

Innan man börjar bygga ska man ta reda på om det finns några kablar (el- eller internetkablar) nedgrävda i marken. Om det inte finns några kablar så kan man sätta i gång med att få bort matjorden från det stället där man tänker bygga en altan eller terrass. Lämnar man kvar matjorden så riskerar man att det kommer samlas fukt undertill vid byggnadens golv. Det kan komma dålig lukt eller uppstå andra problem. Sen får man lägga hydroisoleringsduk och täcka den med makadam.

Terrasser och altaner bygger man oftast med en höjd på ca 500-1200 mm från marken, men det går också med en lägre höjd. Allt beror på höjden på dörren till terrassen eller altanen, eller om det handlar om en tillbyggnad i anslutning till huset. Om det handlar om en altan som har lite höjd så ska man planera pålning i betong, montering av bärande konstruktioner och golvläggning. Ska det finnas ett räcke så måste man montera stolparna till det och bygga en trappa, innan man sätter i gång med golvläggning.

 

Felen man ska undvika

Bygg inte på vintern! Planera under vintern och bygg på våren och sommaren.

Var noga med att beräkna belastning! Oavsett om ni själva kommer att bygga eller om ni anlitar en byggfirma, är det extremt viktigt att kalkylera rätt. Misstagen i detta moment förekommer ganska ofta, tyvärr. Och det kan orsaka höga kostnader i ett senare skede. I värsta fall blir man tvungen att riva ner en nybyggd konstruktion och börja om från början.

Ganska ofta förekommer det att man har valt virke av fel tjocklek, monterat stolparna i räcket på ett fel sätt, att man har valt fel beslag eller fel höjd av golv/trädäck, i förhållande till utgången från huset.

Glöm inte skötseln av era altaner och terrasser! Vill man glädjas åt dem i många år framåt så ska man olja in alla trädetaljerna minst två gånger om året.

 

Altan på baksidan av huset

Hösten 2019 blev vi kontaktade av en kund som ville få en altan byggd på baksidan av hans villa. Efter att vi hade besökt kunden och lyssnat på hens önskemål, kom vi överens om att skjuta fram uppstarten av projektet till mars 2020. Vi kom igång med arbetet en dag på våren genom att beställa allt nödvändigt material, och hämta det eller få det levererat till byggplatsen. Det som underlättade processen var att  huset var relativt nybyggt (byggdes för några år sen), vilket betydde att vi slapp utföra markarbetet. Marken var redan förberedd.

Vi genomförde pålning av 12 stycken prefabricerade pålar i betong och sen satt vi i gång med att bygga upp hela träkonstruktionen vilket skulle bli en altan. Vi tillverkade ett träräcke som omringade hela altanen, monterade en grind och en port som skilde av husets baksida från resten av tomten. Det var kul att se resultatet av vårt noggranna arbete. Vi hoppas att vår kund kommer att glädjas åt sin altan i många många år!

Utförda arbeten:

  • Byggandet av terass/altan
  • Tillverkning och montering av träräcket och grinden
  • Arbetet har genomförts under 5 dagar
  • Arbetet har genomförts av 2 st. snickare
  • Mars 2020

Region: Kalmar